-A A +A
Сряда 16 Януари 2019

Февруари 2010

Учебен курс за работа с телефонна линия

Двудневен учебен курс за комуникативни умения при работа на телефонна линия ще се проведе на 23 и 24 февруари в Комплекса за социални услуги за деца и семейства, ул. “Христо Ботев” 205, гр. Стара Загора. Курса е предназначен за социалните работници от Областен център по приемна грижа към Сдружение “Самаряни”, които ще обслужват националната консултативна телефонна линия по приемна грижа.

Първото за гр. Казанлък приемно семейство беше одобрено от Комисията за детето

Първото за гр. Казанлък приемно семейство беше одобрено от Комисията за детето

В началото на седмицата беше свикана Комисията за детето в гр. Казанлък. Членовете одобриха първото за казанлъшка община приемно семейство. То е професионално и предстой в него да бъде настанено дете от институция, но за да се случи това ще трябва да се реализират няколко основни стъпки от целия процес.
Една от следващите стъпки е „напасването” между дете и професионалното приемно семейство. Този процес представлява провеждане на редица работни срещи между специалистите по приемна грижа от Областен център по приемна грижа към Сдружение „Самаряни” и социални работници от Отделите за закрила на детето в съответните общини. След приключването на „напасването” предстоят няколко срещи, една, от които се провежда в дома на съответното семейство. Тези действия се предприемат с цел детето да свикне с бъдещите си родители и да се опознаят взаимно. Специалистите наричат този етап „преходен” и го отчитат като много важен елемент от пъзела.

В Пловдив се провежда обучение по приемна грижа за специалисти

На 04 и 05 февруари, както и на 11 и 12 февруари в Пловдив се провежда 4-дневно обучение по приемна грижа за специалисти, работещи с деца и семейства. То е базисно и е предназначено за социални работници от Комплекса за социални услуги за деца и семейства /КСУДС/ в гр. Пловдив.

Първият спомен на едно приемно дете

Спомням си много добре първия ден в моето ново семейство. Денят, в който се преместих при моите нови мама и тати, беше най-щастливият в моя живот. Нищо, че съм още малък, само на 8 години.

Работна среща на комисия за семейството към Национална мрежа за децата

Тази седмица в почивна станция „Марица изток”, Старозагорски минерални бани, се проведе работна среща на Комисия „Семейство” към Национална мрежа за децата /НМД/, гр. София. Срещата е част от цялостната стратегия за работа на НМД за 2010 г., в която членуват над 50 неправителствени организации. Сдружение „Самаряни” като член на управителния съвет на НМД излъчи свой представител за участие в срещата.

Първото за 2010 г. приемно семейство беше одобрено от Комисията за детето в Чирпан

В края на януари Комисията за детето в гр. Чирпан одобри първото за 2010 г. приемно семейство. Така приемните семейства в община Чирпан стават четири, в три от тях са настанени приемни деца, в последното предстой етап на напасване между дете от институция и семейството и последващо настаняване.
До момента одобрените приемни семейства в старозагорска област са 22 домакинства, настанените деца са 16.

Пет членна група посети Областния център по приемна грижа

 На 2 и 3 февруари 2010 г. на работно посещение в Сдружение „Самаряни” са представители на Сдружение „За един по-добър живот”, Челопек. Целта на посещението на пет членната група от Челопек е да се запознаят с модела на работа по приемна грижа, както и с основните етапи от развиването и планирането на услугата.