-A A +A
Четвъртък 24 Януари 2019

Тръгва национална приемна грижа

Тръгва национална приемна грижа

WEB страница: novinata.bg

Социалният министър Тотю Младенов ще даде официално старт на Националната кампания по приемна грижа „Всяко дете иска семейство” днес в столицата, съобщиха от Сдружение "Самаряни", които също ще присъстват на проявата. Старозагорската неправителствена организация е първата, която успешно развива приемната грижа и стана модел за развитието на услугата и в други градове. Съвместно с УНИЦЕФ и в партньорство с Международната социална служба, Института по социални дейности и практики бяха разработени правила и критерии за областен модел за развитието на услугата "Приемна грижа".
След Стара Загора областни екипи по приемна грижа, които търсят, обучават и подкрепят кандидати за приемни семейства, бяха сформирани и в още девет области в страната.
Първите задачи на националната кампания са да повиши чувствителността и информираността на обществото относно тази социална услуга. Успешното развитие на услугата „Приемна грижа“, като алтернатива на институциите за деца, е ключов елемент от реформата на системата за грижи за децата.
За повече информация ще бъде пусната и националната информационна линия по приемна грижа - 0700 12 170, на която всеки може да потърси  повече информация. Горещата линия се управлява от Сдружение „Самаряни" и предоставя информация, консултация и насочване на заинтересованите лица към доставчиците на социални услуги, отделите за закрила на детето в района им на местоживеене.