-A A +A
Четвъртък 24 Януари 2019

Изграждат 9 областни центъра за приемна грижа

Изграждат 9 областни центъра за приемна грижа

WEB страница: btv.bg

Национална кампания "Всяко дете иска семейство" на УНИЦЕФ ще увеличи броя на приемните родители в България и ще намали броя на децата в домовете. В кампанията участват държавата и  неправителствени организации. Новата кампания изгражда девет областни центрове за приемна грижа, които трябва да дадат нов шанс на повече деца от домове.
„Сега около 7500 деца има в държавните домове срещу по-малко от 500 деца настанени в приемни семейства”, коментира социалният министър Тотю Младенов.
„Ние искаме трайно да обърнем тази тенденция и да се върнем към времената от преди Втората световна война, когато в България не е имало детски домове... Разчитаме на добрата воля на това правителство”, каза Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ.
Сред щастливите приемни родители сега е Петранка - една от първите ромки в страната, който станаха приемни майки. Нейната дъщеря се грижи дори и за чуждо бебе в семейството, което вече чувства като свое.
Напоследък в Търговище например са изведени от дома 25 деца в приемни семейства. Има и още трима утвърдени кандидати да станат приемни родители, но в момента няма предложени бебета от местния отдел за закрила на детето, а няма време да се чака.
„Защото най-големите поражения настъпват при бебетата и какво значи, че детето е подходящо за дом, а не за приемна грижа”, каза Нели Петрова, ИСДП.
Така ако съвсем скоро не се премахне задържането на бебета и малки деца в домовете, което е факт, то нищо ново в България няма да се случи. Ще продължаваме да  пълним домовете с още и още бебета и да даваме работа на голям персонал, за сметка на децата.
А сметката е проста - само за едно бебе в един дом сега държавата плаща по около 8 000 лева на година издръжка, за да не се развива то нормално като останалите, които си имат майки и татковци, макар и приемни.
Ако обаче същото това бебе си има приемни родители, те ще получават от държавата около 500 лева на месец. А това прави по около 6 000 лева на година от държавния джоб, за да расте това бебе в нормално семейство, а не в дом.