-A A +A
Неделя 18 Февруари 2018

Дават по няколко бебета на приемни родители

Дават по няколко бебета на приемни родители

Лиляна Филипова, WEB страница: 24chasa.bg

Обмисля се вариант за групова приемна грижа за бебета, съобщи вчера социалният зам.-министър Валентина Симеонова. Такава практика имало в Италия и сега експертите обмисляли възможностите за въвеждане на новата услуга и у нас. Най-важно е да затворим или поне да стесним входа за социалните домове, а това може да стане само с адекватна грижа за изоставените бебета, каза Симеонова.
Сега у нас има 431 приемни семейства, от които 241 са професионални, каза министър Тотю Младенов. Настанените при тях деца обаче все още са по-малко - 381. Все още някои от кандидат-родителите бързо се отказвали, защото решавали, че не могат да се справят с отговорността. Особеност на приемните родители е, че са длъжни да поддържат връзка с биологичните. Все още най-голямото притеснение на семействата е, че в един момент трябва да се разделят с детето. Според психолози обаче раздялата в по-късен етап не е толкова страшна за подрастващия, колкото престоят в приюта.
Социалното министерство и УНИЦЕФ вчера официално стартираха кампания "Всяко дете иска семейство" за популяризиране и модернизиране на приемната грижа в 9 области - София-град, София област, Габрово, Перник, Стара Загора, Търговище, Смолян, Шумен и Търново. Пускат и национална информационна линия по темата - 0700 12 170. 7,4 млн. лв. са предвидени за приемни семейства до края на годината.