-A A +A
Понеделник 17 Декември 2018

1,9 милиона активни пушачи в България

1,9 милиона активни пушачи в България

Според изследване на Европейския съюз употребата на тютюн е една от основните причини за смъртност в Европа. Ограничаването на тази употреба е от основните приоритети на ЕС в опазването на общественото здраве.
Европейската комисия организира кампания озаглавена „HELP – за живот без тютюнопушене”. В България тази кампания стартира през 2007 година, а през 2009 отново продължава.
Като част от кампанията на 15 март всеки желаещ да измери съдържанието на въглероден окис в организма си може да го направи на специализирано изложение „Алея на здравето” в НДК на щанда на Министерството на здравеопазването от 10 до 17 часа.
От същото министерство информират, че тютюнопушенето влияе на над 25 заболявания и предизвиква по-тежкото им протичане.
На проучване направено от организаторите на кампанията по брой на изпушени цигари на ден българите заемат трето място сред европейците, като се нуждаят средно от една кутия дневно. Установено е, че през вече далечната 1986 година жените пушачки са били 19%, а сега са 38%. Мъжете пушачи пък са 52,4%. А общият брой на активните пушачи достига 1,9 милиона души. Фрапиращ е броят на българските деца, които пушат. Оказва се, че почти всяко трето българско дете между 10 и 19 години е активен пушач. Освен това половината от бременните у нас също пушат.