-A A +A
Четвъртък 24 Януари 2019

Стартира набирането на желаещи да станат приемни семейства в рамките на проекта „Приеми дете. Създай бъдеще”

Стартира набирането на желаещи да станат приемни семейства в рамките на проекта „Приеми дете. Създай бъдеще”

Мобилтел дава официално старт на мащабната кампания в подкрепа на приемната грижа „Приеми дете. Създай бъдеще”. Тя се осъществява в партньорство с Министерство на труда и социалната политика, Национална мрежа за децата, Български дарителски форум и Държавна агенция за закрила на детето.

От началото на януари 2012 година желаещите да станат приемни родители вече могат да подават своите заявления в дирекция „Социално подпомагане” в съответното населено място. Първите сто семейства, които заявят желание да приемат в дома си дете, лишено от родителски грижи, бъдат одобрени и в дома им бъде настанено дете, ще получават допълнително финансова помощ от Мобилтел. Подкрепата ще бъде в размер на 100 лева месечно в продължение на една година, които да покриват част от техните разходи. За пожелалите да се погрижат за отглеждането на дете с увреждане или приемат братчета и сестричета, подкрепата ще бъде удвоена.

Приемната грижа е възможност за децата, лишени от грижите на собствените си родители, да израснат в семейна среда, да установят емоционална връзка с приемните си родители, да усвоят социални модели на поведение и да развият своя потенциал за независим живот. Развитието на „социалната услуга”, като алтернатива на институционалното отглеждане на деца, е изключително важен елемент от реформата на настоящата система.

Проектът „Приеми дете. Създай бъдеще” ще подкрепи приетия от правителството План за действие за изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”. Той цели затварянето на 137 социални домове за деца в следващите 15 години и предотвратяване на изоставянето на деца в подобни институции. В тази връзка инициативата на Мобилтел е навременен отговор и на нуждата от приемни родители, която се очаква да възникне след влизането в сила през 2013 г. забрана за изоставяне на бебета от 0 до 3 в домове.

При обявяването на инициативата през м. декември 2011 година, „Приеми дете. Създай бъдеще” получи подкрепата и на българската държава в лицето на премиера Бойко Борисов, Министерство на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето.

Инициативата ще включва и информационна кампания в цялата страна през 2012 година, с която да се популяризира социалната услуга и възможностите за нейната успешна реализация.

Посланик на добра воля на „Приеми дете. Създай бъдеще” са мъниците от детска формация „Бон-Бон”, които посвещават на благородната инициатива своята нова песен „Химн на децата”.

Източник: nmd.bg