-A A +A
Петък 19 Октомври 2018

Самаряни участваха в международна конференция по приемна грижа в Дъблин

Днес /20 юли 2009 г. / от Международната конференция по приемна грижа се върнаха Димо Димов – мениджър «Стратегическо планиране и развитие» на Сдружение «Самаряни» и Иван Димитров – ръководител на Областен център по приемна грижа. Те бяха единствената група, която представляваше България, заедно с тях беше и приемна майка от Стара Загора. Конференцията се проведе от 13 до 17 юли 2009 г. в Дъблин. Участници бяха повече от 600 професионалисти, като най-силно присъствие се наблюдаваше от страните – Англия, Канада, Австрия, Нова Зеландия и Швеция. Миналата година конференцията се проведе в Малта, през 2011 предстои да се проведе в Канада. Организатори на събитието са Международна организация по приемна грижа /IFCO/.
Програмата беше много наситена, около 20 уоркшопа се реализираха едновременно, като всеки от тях на различна тема. Впечатление прави, че въпросите, които се обсъждаха там бяха съвсем различни от тези, с които ние се сблъскваме ежедневно. В другите страни извеждат децата от биологичните им семейства и ги настаняват в приемни такива. Проблемите им са главно с многото премествания, които се налага да правят специалистите по приемна грижа от едно приемно семейство в друго. Във Великобритания в едно приемно семейство се настаняват близо 60 деца, като престоят им при семейството може да бъде от няколко дни до месеци.
Тук при нас, в България, сме на съвсем друго ниво относно приемната грижа. Ние се опитваме да намалим броят на децата в институциите и да ги настаним в приемни семейства. «Изводът от участието ми в тази международна конференция е, че най-добрата алтернатива за децата от домовете е дългосрочната приемна грижа», споделя ръководителят на Областен център по приемна грижа, гр. Стара Загора.