-A A +A
Четвъртък 24 Януари 2019

Най-четените Новини

Расте броят на приемните семейства

Расте броят на приемните семейства

Броят на приемните семейства в България се увеличава, стана ясно на проведената в столицата регионална конференция на Международната организация по приемна грижа. Заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова представи данни, според които у нас вече има над 1227 приемни семейства, от които 304 са доброволни, а 923 – професионални. Нещо повече, очакванията са през следващата година тенденцията да се запази и приемните семейства да се увеличат с още поне 500.

Един кратък разказ за обичта

Един кратък разказ за обичта

Пламена (49 г.) и Николай (50 г.) са приемно семейство на малката Снежана (7 г.) от близо 3 години. За това време толкова неща са се променили в живота на всеки от тях...

 До момента, в който Пламена и Николай вземат решение да станат приемни родители, те са отгледали 3 деца – 2 дъщери (Ваня и Соня) и 1 син - Митко. 

Сега Ваня и Митко са вече големи и всеки е поел по своя житейски път – Ваня има своя работа и собствено семейство и се радва на малкия си син, а Митко е далеч, зад океана и уверено върви напред в професията, която си е избрал.

Комисия за детето в Стара Загора

Комисия за детето в Стара Загора

На 25.02.2011 година се състоя Комисията за детето в Стара Загора. По предложение на Областен център по приемна грижа, Стара Загора, разгледани бяха кандидатурите на две семейства, желаещи да бъдат приемни родители.
Взето бе решение едното от тях да бъде препоръчано на директора на Дирекция социално подпомагане за утвърждаване, а другото бе препоръчано за настаняване на второ детенце.

Думите на една приемна майка

Казвам се Таня!
Срещнах моята малка принцеса преди няколко месеца. Оттогава съм неин приемен родител.

България отива на съд за смъртта на дете

България отива на съд за смъртта на дете

Българският хелзинкски комитет (БХК) подготвя дело срещу страната ни. То ще бъде заведено в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и ще е за смъртта на дете от дом. Става въпрос за смъртта на А. Й. от Дома за деца и младежи с умствени увреждания в Стража. Момичето е починало на 15 г. през 2006 г. с диагноза „перфорация на стомаха“. В болницата, в която е лекувано и която регистрира смъртта на детето, от него са извадени 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренени гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см.

Правителството одобри Националната програма за закрила на детето за 2012 г.

Правителството одобри Националната програма за закрила на детето за 2012 г.

Министерският съвет прие Националната програма за закрила на детето за 2012 г. и одобри доклад за изпълнението й през 2011 г.

Основен акцент в програмата за 2012 г. е поставен върху дейностите, свързани с подобряване на политиките за детето и създаване на условия за социално включване на децата, подобряване на здравеопазването им, осигуряване на равен достъп до качествена предучилищна подготовка и училищно образование.

коледа

По случай Коледните празници, Областен център по приемна грижа, гр. Стара Загора, организира парти за приемните деца, приемните семейства и техните деца. Тържеството ще се проведе на 19 декември 2008 г. /петък/, от 18.00 часа във фоайето на Комплекса за социални услуги за деца и семейства. Гости ще бъдат повече от 70 души - приемни родители и деца, социални работници от Отдела за закрила на детето, ръководството на Сдружение "Самаряни", доброволци и съмишленици.

Откъс от дневника на едно приемно дете

Дневник!!!
За 11-я ми рожден ден ми подариха дневник.
Можете ли да си представите? Все едно съм на шест години.

Нужни са единни финансови и методически стандарти за приемната грижа

Нужни са единни финансови и методически стандарти за приемната грижа

Издръжката на децата, настанени в приемни семейства, да се индексира с минималната работна заплата в страната, поиска НАПГ

Какво работят социалният работник и психологът

Какво работят социалният работник и психологът

На 13 ноември, вторник, представители на Сдружениe„Самаряни” участваха в специално организарания Ден на професиите на СОУ „Железник”. Той се проведе под надслов „Искам да стана...” и децата от четвъртите класове на училището бяха запознати с професиите на психолога и социалния работник от Ивайло Ябълкаров и Радостина Колева-Стоянова, съответно психолог и социален работник в Центъра по приемна грижа към Сдружението.

Над 60 деца от всички четвърти паралелки бяха свидетели и участници на интерактивното представяне на професиите.