-A A +A
Сряда 14 Ноември 2018

Октомври 2010

Популяризиране на приемната грижа в гр. Харманли

Популяризиране на приемната грижа в гр. Харманли

На 29-ти октомври, в град Харманли се проведе среща, инициирана от Дирекция „Социално подпомагане“- Харманли, чиято цел бе популяризирането на приемната грижа на територията на Област Хасково. На срещата присъстваха директори на дирекциите „Социално подпомагане“ и началници на отдел „Закрила на детето“ от общините Хасково, Димитровград, Свиленград, Ивайловград, както и представител на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Хасково.

Доброволческа акция - отзив

Доброволческа акция - отзив

На 23.10.2010 г. Областният център по приемна грижа към Сдружение "Самаряни" стана домакин на акция, която бе част от есенното издание на Дните на доброволчеството. В национален мащаб, акцията се организира от Американската търговска камара в България и Фондация Помощ за Благотворителността в България.

Инициативата стартира в 10,00 часа в Комплекса за социални услуги за деца и семейства, ул."Хр. Ботев" 205 и завърши с удовлетворение за всички участници в 13,00 часа.

Работна среща по приемна грижа

На 21 октомври в Комплекса за социални услуги в Стара Загора се проведе работна среща между екипи по приемна грижа. Центърът за обществена подкрепа в град Първомай гостува на Областния център по приемна грижа в град Стара Загора. Социалните работници от Първомай искаха да научат повече за опита на екипа на Областния център в приемната грижа. Интересът им бе свързан основно с начина, по който се провеждат обученията на кандидати за приемни родители.

Две момиченца намериха своя нов дом

Областният център по приемна грижа в град Стара Загора работи по настаняването на две деца, лишени от родителска грижа в приемни семейства.

По план извежданията трябва да приключат до края на октомври месец.

Става дума за две момиченца на 5 години и половина и на 7 години. Те ще бъдат настанени в семейства, живеещи в села от община Стара Загора. Едното семейство е от ромски произход и е утвърдено за приемно семейство през месец април тази година. А другото е от български произход и е утвърдено през септември месец.

„Великолепната шесторка“, обсъждана на група за подкрепа

„Великолепната шесторка“, обсъждана на група за подкрепа

В сряда – 20 октомври в сградата на Комплекса за социални услуги в Стара Загора се проведе редовната група за подкрепа на приемните родители от старозагорска област.

Срещата е ежемесечна и се води от двама души от местния областен център по приемна грижа. На нея се дава възможност приемните родители да дискутират и коментират на актуални за тях теми. На последното събиране приемните родители решиха да говорят за, актуалното в момента предаване, „Великолепната шесторка“, за образователните нужди на настанените при тях приемни деца и за лятната си отпуска.

Кандидати за приемни родители минаха обучение

Кандидати за приемни родители минаха обучение

В началото на седмицата приключи поредното обучение на кандидати за приемни родители, водено от социалните работници от Областния център по приемна грижа в град Стара Загора. В тренинга се включиха пет домакинства от областта, които имат желание да се грижат за дете в нужда. Кандидатите бяха от общините Казанлък, Чирпан и Стара Загора.

В обучителната група имаше кандидати за приемни родители от три различни етноса – български, ромски и турски. Те присъстваха през всичките дни на обучението.

Областен център по приемна грижа гр. Стара Загора - домакин на 30 доброволеца в Дните на доброволчеството

Областен център по приемна грижа гр. Стара Загора - домакин на 30 доброволеца в Дните на доброволчеството

На 23 октомври Американската търговска камара в България и Фондация Помощ за Благотворителността в България организират станалото вече традиционно - есенно издание на Дни на доброволчеството.

Ново професионално приемно семейство

Ново професионално приемно семейство

Областен център по приемна грижа, София област, вече може да се похвали с още едно професионално приемно семейство!

Кандидатурата на първото за град Божурище приемно професионално семейство беше разгледана и утвърдена на 22.10.2010 година в заседание на Комисията за детето.

Социален работник от Областния център по приемна грижа придружи и подкрепи успешно семейството по време на заседанието, завършило с положителен резултат.

Нови десет кандидати за приемни семейства от Област Шумен преминаха обучение в Областния център по приемна грижа

Областният център по Приемна грижа организира обучение на кандидати за приемни родители, което се проведе в дните от 8 до 15 октомври 2010г. Нови 10 семейства от Област Шумен избраха мисията да станат приемни родители, а обучението е част от професионалната им подготовка. Чрез дискусии на реални житейски ситуации, ролеви игри, кандидатите за приемни родители повишават разбирането, сензитивността и уменията си да подкрепят деца в риск, такива които са жертва на насилие в собствените си семейства или пък са изоставени от родители си в специализирана институция.