-A A +A
Четвъртък 24 Януари 2019

Тръгва национална приемна грижа

Тръгва национална приемна грижа

стр. 3, Новината, Стара Загора

Социалният министър Тотю Младенов ще даде официално старт на Националната кампания по приемна грижа "Всяко дете иска семейство" днес в столицата, съобщиха от Сдружение "Самаряни", които също ще присъстват на проявата. Старозагорската неправителствена организация е първата, която успешно развива приемната грижа и стана модел за развитието на услугата и в други градове. Съвместно с УНИЦЕФ и в партньорство с Международната социална служба, Института по социални дейности и практики бяха разработени правила и критерии за областен модел за развитието на услугата "Приемна грижа".
След Стара Загора областни екипи по приемна грижа, които търсят, обучават и подкрепят кандидати за приемни семейства, бяха сформирани и в още девет области в страната.
Първите задачи на националната кампания са да повиши чувствителността и информираността на обществото относно тази социална услуга. Успешното развитие на услугата "Приемна грижа", като алтернатива на институциите за деца, е ключов елемент от реформата на системата за грижи за децата.
За повече информация ще бъде пусната и националната информационна линия по приемна грижа - 070012170, на която всеки може да потърси повече информация. Горещата линия се управлява от Сдружение "Самаряни" и предоставя информация, консултация и насочване на заинтересованите лица към доставчиците на социални услуги, отделите за закрила на детето в района им на местоживеене.