-A A +A
Четвъртък 24 Януари 2019

Шумен се включва в кампанията „Всяко дете иска семейство“

Шумен се включва в кампанията „Всяко дете иска семейство“

Около 150 деца от региона чакат приемни семейства
Велмира СТЕФАНОВА
WEB страница: grada.bg

Националната кампания за приемна грижа „Всяко дете иска семейство“ стартира днес  с официална пресконференция в столицата, в която участва и шуменско приемно семейство. Кампанията ще обхване периода от април до август 2010 г. Тя има за цел да повиши чувствителността и информираността на обществото за приемната грижа като алтернатива на приютите за изоставени деца и сираци. Успешното развитие на услугата е ключов елемент от реформата в системата за грижи към децата на България. УНИЦЕФ в партньорство с неправителствени организации, Международната социална служба, Института по социални дейности и практики и сдружение „Самаряни“ работят по създаването на областен модел за развитие на приемната грижа. Шуменска област е една от пилотните области, в които се работи по този проект.
„Националната кампания „Всяко дете иска семейство“ бе открита лично от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. В рамките на националната кампания в Шумен, където вече имаме Областен център по приемна грижа, също ще проведем много инициативи с цел да информираме обществото и институциите за тази услуга. През миналия месец ние направихме информационни срещи с 40 кметове на населени места от общините Нови пазар, Върбица, Хитрино и Велики Преслав. Ние искахме да ги подготвим предварително за тази национална кампания по приемна грижа, защото целта е да се повиши чувствителността и информираността на населението за този вид услуга“, коментира за „Шуменска заря“ Венета Господинова – директор на Комплекса за деца и семейства в Шумен, където се помещава Областният център по приемна грижа. По нейните думи, крайната цел на кампанията е да бъдат изведени колкото се може повече деца от социални институции. 7000 сирачета в България се отглеждат и възпитават в социални домове, от тях над 2000 са деца с увреждания.
„При откриването на кампанията в София Шумен имаше свои представители. Това са семейство Дукови, които отглеждат дете от миналата година. Те се справят чудесно като приемни родители и се грижат с много любов и топлина за детето. Надявам се, че с това, което ще споделят пред гражданите от цялата страна, обществото ще чуе и ще разбере кое ги мотивира и колко важна е приемната грижа. В Шумен ние отчитаме, че няма неуспешни приемни семейства. Нямаме върнати деца, освен тези, които бяха осиновени. В Шумен имаме 21 приемни семейства и още 15 са в другите общини на региона“, посочи Венета Господинова.
Тя подчерта, че до 15 април 2010 г. е бил срокът за разработването на областен план за услугата приемна грижа. „Работихме в много добър екип с помощта на директорите на петте дирекции за социално подпомагане от региона и под ръководството на регионалната дирекция успяхме да изработим този областен план за приемна грижа, като в него определихме основно кои ще бъдат нашите дейности и отговорности“, каза Венета Господинова. Този план ще бъде част от областния план по социални услуги, който трябва да бъде разработен във всяка една област на страната. По думите на Венета Господинова, за първи път е направен анализ, чрез който е изяснено колко и кои са децата от институции в региона, които се нуждаят от приемни семейства. Според данните, 150 деца от Шуменско чакат приемни родители. Също така приемната грижа ще обхваща и малки момичета и момчета от изключително бедни семейства.