-A A +A
Сряда 21 Ноември 2018

Тотю Младенов: У нас има 431 приемни семейства, от които 242 са професионални

Тотю Младенов: У нас има 431 приемни семейства, от които 242 са професионални

WEB страница; banker.bg

У нас има 431 приемни семейства към 31 март, от които 242 са професионални. Това заяви министърът на труда Тотю Младенов на пресконференция днес по повод старта на национална кампания на УНИЦЕФ за приемна грижа. В България съществуват 137 специализирани институции за деца, в които към края на 2009 година са отглеждани 7 587 деца, посочи още Младенов.. Децата, които са настанени в приемно семейство са 381. Подадените заявления за доброволни и професионални приемни семейства са общо 257. Само през първото тримесечие на 2010 г. са подадени 69 заявления. Тези данни представи министър Младенов в своето изказване.
През март Министерският съвет прие национална стратегия „Визия за деинституционализацията на деца в България”, припомни министър Младенов и посочи, че тя създава стратегическата рамка на новия подход. Очаква се в дългосрочен план, в рамките на 15 години, да се достигне до пълно закриване на класическия тип институции, заяви още Младенов.
Националната кампания за приемна грижа „Всяко дете иска семейство" ще обхване периода април - август 2010г. Тя цели да повиши чувствителността и информираността на обществото относно тази социална услуга. Приемната грижа позволява на децата, лишени от родителска грижа, да растат в семейна среда. Целта е да получат максимално добра грижа и възможност за развитие.
УНИЦЕФ в партньорство с неправителствените организации, Международна социална служба, Институт по социални дейности и практики и Сдружение Самаряни, работят по създаването на областен модел за развитието на услугата "приемна грижа".
Основна част от работата е застъпническата кампания за повишаване чувствителността и информираността на обществото относно тази социална услуга, както и за усъвършенстване на нормативната уредба и нейното прилагане. Създадена е и национална информационна телефонна линия на тел. 0700 12 170, на която всеки може да потърси повече информация.