-A A +A
Понеделник 19 Ноември 2018

Децата от домове спасиха двойката керкенези

Децата от домове спасиха двойката керкенези

На 21 април социални работници от Сдружение "Самаряни", децата от домовете, училищата и дeтските градини от Стара Загора, които се включиха в изработването на арт произведения за Великденския базар на изкуствата посетиха Спасителния център за диви животни при Зелени балкани и връчиха събраната сума /722 лв./ за спасяването на двойка керкенези. Други гости на събитието бяха партньорите на Сдружение "Самаряни" - представители на Младежки общиснки съвет, на Търговско-промишлена палата-Стара Загора, Обществен дарителски фонд-Стара Загора и СОУ "Иван Вазов". Децата участници в базара лично поднесоха събраните средства за осиновяването на двойка керкенези в Спасителния център. На свой ред птиците изненадаха своите покровители, с първото си яйце, снесено на връх Великден.
Малките приятели на природата от домовете за деца и младежи, лишени от родителска грижа - „Теофано Попова”, „Мария Терезия”, „Българка” и „Незабравка”, техни връстници от СИП „Здравно образование” на СОУ „Иван Вазов” и деца от Целодневна детска градина „Светулка”, придружени от представители на Сдружение "Самаряни" имаха възможността да наблюдават живота на птичето семейство чрез специално поставените камери в гнездото.
Изненада поднесоха и представителите на Обществения дарителски фонд, които допълниха събраната от децата сума и така тя стана 1 000 лева.
От своя страна г-н Олег Стоилов-председател на Търговско промишлената палата обеща от името на местния бизнес да помагат и в бъдеще на Спасителния център. Децата от всички участващи институции получиха грамота и снимка на осиновените птици. Те обещаха да се включат в освобождаването на малките на птичето семейство, след като те пораснат и бъдат отгледани от своите родители. От Сдружение "Самаряни" предложихме част от средствата да бъдат използвани за обособяването на екологични кътове в централни части на Стара Загора. Това е подаръкът на Зелени Балкани и децата към цялата старозагорска общественост, която с готовност се включи в благотворителния базар.