-A A +A
Сряда 16 Януари 2019

Група за подкрепа в Стара Загора

Група за подкрепа в Стара Загора

Социални работници от Областния център по приемна грижа в град Стара Загора и приемни родители проведоха на 23 февруари поредното събиране на групата за подкрепа. В нея взеха участие няколко от домакинствата, в които има настанени приемни деца, от първите четири обучителни групи от 2007 година насам.

Групата се провежда всеки месец и в нея се дава възможност на приемните родители да споделят своите трудности, въпроси и опит в отглеждането на настанените при тях деца.

За децата на приемните родители – приемни и рождени, се грижеха социални работници от Центъра и доброволци към екипа по приемна грижа.

По желание на приемните родители, този път бе засегната темата за институционалните дефицити при децата и по-точно за така характерното за децата, раснали в Домове за социални грижи, клатене.

Приемните родители споделиха своя опит в преодоляването на това състояние и емоциите, които са ги съпътствали, когато са виждали приемните деца да го правят.

На групата беше обсъдено и миналото преди седмица събитие „На чай с приемни родители в Регионалния исторически музей“. То се проведе на 16 февруари и в него основни действащи лица бяха част от приемните родители, които посещават групата за подкрепа.

Обратната връзка, която дадоха участвалите в мероприятието семейства е, че сред присъстващите са открили хора, готови да кандидатстват за приемни родители.

В края на срещата бе решено, че следващото събиране на групата за подкрепа, ще бъде през месец март. Тогава задачата ще бъде обсъждане на темата за емоционалната превъзбуда у приемните деца и каква да е реакцията и действията на приемните родители, когато това се случи.