-A A +A
Понеделник 21 Януари 2019

Ани Салич впечатлена от Областния център по приемна грижа

28 април 2009 г. Стара Загора. Днес се проведе брифинг с участието на Ани Салич - водеща на BTV новините и посланик на добра воля на UNICEF-България.
Вчера и днес тя беше на работно посещение в Областния център по приемна грижа към Сдружение “Самаряни”, срещна се с изпълнителния директор на организацията и с приемни семейства. Повода за нейната визита е интересът й към развитието на кампанията по приемна грижа “Приеми ме!”, която стартира през 2007 г. в гр. Стара Загора и се реализира от единствения в страната специално обучен за работа с приемни семейства екип.
На днешният брифинг, които се проведе в конферентната зала на Комплекса за социални услуги за деца и семейства, ул .”Христо Ботев” 205, гр. Стара Загора, водещата на BTV новините сподели своите впечатления от двудневния си престой при Сдружение „Самаряни”.
Тя разказа, че е впечатлена от ентусиазма и професионалното отношение на екипа по приемна грижа към приемните семейства и сподели, че приемните родители оцеляват благодарение на усилията и подкрепата на екипа на Самаряни – „Работата, която Самаряни вършат е страхотна и трябва да се развие на национално ниво”.
Най-впечатлена беше от модела, по който социалните работници от Областния център по приемна грижа към Сдружение „Самаряни” работят. Тя сподели, че е посещавала Холандия, запознала се е с модела на работа там и вижда много общи черти между Самаряни и работата по приемна грижа в Холандия.
Ани Салич разказа за посещенията си в домовете на приемните семейства от старозагорска област. Тя сподели, че най-запомняща за нея ще остане срещата с бебе на 10 м., което е настанено в приемно семейство едва преди две седмици, но вече се забелязва промяна в поведението му. Г-жа Салич сподели, че бебето вече се усмихва и изследва заобикалящата го среда, опитва се дори да издава звуци и срички. Приемните родители разказаха вчера на срещата си с г-жа Салич, че когато са взели детето от Дома за медико-социални грижи за деца, то не е казвало нито звук, не е можело да се обръща в леглото си, стояло е неподвижно, а само за 10 дни престой в техният дом, бебето се е променило, станало е по-спокойно, започнало е да се обръща по коремче и е преодоляло чувството за свръх апетит, което е типично за децата, които живеят в институциите. Тя призова своите колеги от електронните и печатни медии, които присъстваха на брифинга, да отразяват кампанията по приемна грижа и да информират обществото за консултативната телефонна линия – 042/681 479, за да има повече телефонни обаждания и да се поддържа интереса към приемничеството.
По време на срещата Цветелина Бонова, Комуникации и връзки с обществеността, УНИЦЕФ-България сподели, че до края на годината ще бъдат изготвени финансови стандарти за приемната грижа и ще бъдат открити подобни центрове в други градове на страната.
Срещата завърши с обещание от страна на Ани Салич, че отново ще посети Сдружение „Самаряни” след няколко месеца.

Повече за кампанията по приемна грижа:
Успешното развитие на услугата приемна грижа като алтернатива на институциите за деца се разглежда като ключов момент от реформата на системата за грижи за децата. Приемната грижа позволява на децата, лишени от родителска грижа, да растат в семейна среда. Целта е да получат максимално добра грижа и възможност за развитие. Приемната грижа е социална услуга, която дава реална възможност за намаляване броя на децата, настанени в институции. Кампанията се реализира от Сдружемние “Самаряни“ в партньорство с Община Стара Загора, УНИЦЕФ-България и АРК –България.